در ادامه میخوانید :

استاندارد International Plumbing Code 

استاندارد International Plumbing Code (IPC) (کد IPC) یک کد و استاندارد لوله کشی است که حداقل الزامات مربوط به سیستم های لوله کشی را در حوزه طراحی و اجرای آنها و همچنین قوانینی را در مورد سیستم های جدید مربوط به لوله کشی تعیین می کند. این استاندارد توسط شورای بین المللی کد (International Code Council) مستقر در واشنگتن ، از طریق روند اجماع دولتی منتشر شده. این کد در بازه های سه ساله به روز می شود تا آخرین پیشرفت ها در فن آوری و ایمن ترین روش های لوله کشی را شامل شود. نسخه فعلی این کد نسخه ۲۰۲۱ است.

این استاندارد برای تامین سلامت و ایمنی عمومی ساختمانها در طراحی ، نصب و بازرسی مربوط به تاسیسات آب و فاضلاب با ارائه حداقل نکات حفاظتی برای افراد در خانه ها ، مدارس و محل کار محافظت می کند. بویلرها و آب گرمکن ها ، دستگاه های ضد جوش ، روش های جلوگیری از جریان برگشتی ، اندازه لوله های آب و بسیاری دیگر از این قبیل مسائل نیز در IPC مورد بررسی قرار گرفته است.

استاندارد International Plumbing Code (IPC) پرکاربردترین استاندارد لوله کشی در ایالات متحده است. همچنین به عنوان استاندارد پایه لوله کشی چندین کشور دیگر استفاده می شود. همه گیری استانداردها بسیار مهم هست زیرا به کاهش هزینه های تولیدکننده و کاربر نهایی کمک می کند. بنابراین در تولید مصالح مورد استفاده در ساختمان صرفه جویی می شود. یکنواختی در استانداردهای تصویب شده در بسیاری از زمینه ها همچون امکان به اشتراک گذاری بهترین شیوه ها و تکنیک های ساخت ساختمان به معماران ، مهندسان تاسیسات ، بازرسان ساختمان و سایر متخصصان در مناطق مختلف کمک میکند. همچنین مشارکت گسترده تر در تدوین استانداردها منجر می شود که ایمنی شهروندان افزایش یابد.

اهمیت آشنایی با این استاندارد و استانداردهای مشابه آن همچون Uniform Plumbing Code (UPC) از این نظر است که استانداردهایی که در کشور خودمان در حال استفاده است ( ۲۲ مبحث مقررات ملی و نشریه ۱۲۸ سازمان برنامه و بودجه) اغلب از این استانداردها الهام گرفته اند. هرچند برخی از قوانین مورد استفاده به صورت خاص برای شرایط استفاده در ایران ویرایش شده اند. برخی دیگر نیز توسط مهندسان با تجربه تالیف شده اند.

بیشتر مطالعه کنید

استاندارد International Plumbing Code (IPC) شامل چه مواردی میشود؟

استاندارد International Plumbing Code (IPC) شامل ۱۵ فصل و ۶ پیوست میباشد. در ادامه توضیحات بیشتری خدمت شما ارائه میکنیم

فصل اول استاندارد International Plumbing Code (IPC) : حوزه فعالیت

فصل ۱ شامل مقررات مربوط به اجرا و مدیریت الزامات بعدی کد است. فصل ۱ علاوه بر تعیین دامنه کد ، مشخص می کند که کدام ساختمانها و سازه ها تحت نظارت آن هستند. فصل ۱ عمدتا مربوط به حفظ “روند قانونی ” در اجرای الزامات مندرج در متن این کد است.

فصل دوم استاندارد International Plumbing Code (IPC) : تعاریف

 فصل دوم شامل تعاریف اصطلاحات مورد استفاده در این استاندارد است. کدها اسناد فنی هستند و هر کلمه ، عبارت و علامت می تواند بر معنای متن کد و نتایج مورد نظر تأثیر بگذارد. در کد ها غالباً از اصطلاحاتی استفاده می شود که معنای منحصر به فردی دارند و معنای آن می تواند به طور قابل ملاحظه ای با معنای معمولی که استفاده می شود متفاوت باشد. اصطلاحات تعریف شده در فصل ۲ در تعیین معنا و محتوای متن به خواننده کمک میکند.

کاربر کد باید با این فصل آشنا باشد و از آن استفاده کند. زیرا تعاریف برای تفسیر صحیح کد ضروری هستند و کاربر ممکن است از تعریف یک اصطلاح مطلع نباشد. در جایی که تعریف یک اصطلاح به ویژه برای درک یک کد خاص ضروری است ، این اصطلاح به صورت کج نشان داده می شود. این فقط برای آن دسته از اصطلاحاتی صادق است که دارای معنایی منحصر به فرد در کد هستند. به عبارت دیگر ، مفهوم کلی یک اصطلاح یا عبارت ممکن است مطابق با معنای مقرر در کد نباشد. بنابراین ، ضروری است که معنی تعریف شده توسط کد مشخص شود.

فصل سوم استاندارد International Plumbing Code (IPC) : مقررات کلی

محتوای فصل ۳ به عنوان مقررات کلی “متفرقه” نامیده می شود. این تنها فصل کد است که الزامات آن به هم مرتبط نیستند. اگر نمی توان الزامی را در فصل دیگری قرار داد ، باید در این فصل قرار گیرد. فصل ۳ شامل الزامات ایمنی برای نصب لوله کشی و غیر لوله کشی برای انواع وسایل است. این فصل همچنین الزاماتی برای شناسایی لوله ، اتصالات لوله ، تله ها ، وسایل ، مواد و دستگاه های مورد استفاده در سیستم های لوله کشی دارد. تجهیزات ایمنی این فصل از تنش و فشار بی مورد روی لوله ها جلوگیری می کند.

فصل چهارم: تجهیزات، شیرها و اتصالات ثابت

فصل ۴ حداقل تعداد وسایل لوله کشی تاسیسات را که باید برای هر نوع ساختمان تهیه شود ، تنظیم می کند. این فصل با الزام به رعایت استانداردهای شناخته شده ملی ، کیفیت وسایل و شیرها را مشخص میکند. از آنجا که وسایل باید به درستی نصب شوند تا برای ساکنان ساختمان قابل استفاده باشند ، این فصل شامل الزامات نصب وسایل نیز هست. چونکه الزامات مربوط به تعداد وسایل لوله کشی بر طراحی ساختمان تأثیر می گذارد ، فصل ۲۹ استاندارد بین المللی ساختمان (IBC) شامل بسیاری از الزامات ذکر شده در فصل ۴ این کد می باشد.

فصل پنجم: آبگرمکن ها (بویلرها)

فصل ۵ طراحی ، تأیید و نصب آبگرمکن ها و وسایل ایمنی مرتبط را تنظیم می کند. هدف این است که خطرات مربوط به نصب و راه اندازی آبگرمکن ها را به حداقل برسانیم. اگرچه این کد اندازه آبگرمکن را مشخص نمیکند، اما تمام جنبه های دیگر نصب آبگرمکن را بررسی میکند. مانند شیرهای کاهش دما و فشار ، ظروف ایمنی قطره ای(برای احتمال دوفازی بودن جریان) ، نصب و اتصالات. در مواردی که آبگرمکن آب را برای گرمایش فضا نیز تأمین می کند ، این فصل حداکثر دمای آب مورد نیاز برای گرمایش را تعیین میکند.

فصل ششم: تامین و توزیع آب

فصل ۶ تأمین آب آشامیدنی از منابع عمومی و فردی و تنظیم خروجی آن است تا قابل شرب و بدون آلودگی باشد. همچنین  در مورد طراحی سیستم توزیع آب و نحوه عملکرد درست آن صحبت میشود تا از جریان برگشتی جلوگیری شود. الزامات منحصر به فرد تامین آب برای مراکز مراقبت های بهداشتی به طور جداگانه بررسی شده است. بسیار مهم است که سیستم تامین آب آشامیدنی، عاری از خطرات بهداشتی باشد.

فصل هفتم: تخلیه فاضلاب

هدف از فصل ۷ معین کردن مواد مورد تایید ، طراحی و نصب سیستم های لوله کشی بهداشتی فاضلاب است. هدف این است که سیستمهای تاسیسات بهداشتی را به گونه ای طراحی و نصب کنیم که به طور قابل اطمینان کار کنند. همچنین اندازه آنها نه کوچک باشد و نه بیش از اندازه بزرگ و اتصالات آنها مطابق دستورالعمل های این استاندارد باشند. این فصل به استفاده مناسب از اتصالات برای هدایت جریان به داخل سیستم تاسیسات بهداشتی می پردازد. مواد مورد استفاده برای سیستم فاضلاب نیز در این فصل گنجانده شده است.

فصل هشتم: ضایعات

فصل ۸ تأسیساتی را که نیاز به اتصال غیر مستقیم به سیستم تاسیسات بهداشتی دارد ، بررسی می کند. وسایل لوله کشی ، مانند وسایل مربوط به تهیه غذا ، مراکز بهداشتی و مایعات قابل آشامیدن، باید از آلودگی ناشی از اتصال به سیستم تاسیسات محافظت شود. اتصال غیرمستقیم مانع از برگشت فاضلاب به یک دستگاه یا تجهیز بهداشتی می شود. بنابراین با دانستن خطرات احتمالی باید بهترین شرایط فراهم شود. این فصل همچنین در مورد ضایعات ویژه حاوی مواد شیمیایی خطرناک صحبت میکند. برای جلوگیری از هرگونه آسیب به لوله های فاضلاب بهداشتی و محافظت از فرآیندهای تصفیه فاضلاب ، پسماندهای ویژه باید تصفیه شوند.

فصل نهم: ونت ها

فصل ۹ الزامات مربوط به دریچه ها و تهویه را پوشش می دهد. دانستن اینکه چرا تهویه هوا مورد نیاز است درک این فصل را آسانتر می کند. تهویه، از هر سیفونی در برابر از دست دادن خاصیت آن محافظت می کند. مقررات ارائه شده در این فصل به منظور محدود کردن اختلاف فشار در سیستم تاسیساتی به حداکثر ۱ اینچ ستون آب (۲۴۹ Pa) یا زیر فشار اتمسفر (یعنی فشار مثبت یا فشار منفی) است.

فصل دهم: تله ها، موانع و جداکننده ها

فصل ۱۰ شامل الزامات طراحی و محدودیت های نصب تله ها است. انواع تله ها به طور خاص معرفی می شوند. در مواردی که وسایل اغلب آب را در تله ها پر نمی کنند ، روشی ارائه می شود تا اطمینان حاصل شود که آب بندی تله حفظ می شود. الزامات طراحی و محل استقرار انواع مختلف موانع و جداکننده ها ارائه شده است. الزامات تهویه خاصی برای جداکننده ها و موانع در نظر گرفته شده است ، زیرا این الزامات در فصل ۹ ذکر نشده است.

فصل یازدهم: جمع آوری آب باران

فصل ۱۱ جمع آوری این آب ها که معمولاً با بارندگی همراه است را تنظیم می کند. نصب مناسب سیستم تاسیساتی آب باران احتمال فرو ریختن سقف مسطح را کاهش می دهد. همچنین از نشت آب از پشت بام، از آسیب به پایه ها و فونداسیون ساختمان و از تخریب  سطوح پایین ساختمان جلوگیری می کند.

فصل دوازدهم: سیستم های ویژه لوله کشی و ذخیره سازی

فصل ۱۲ شامل الزامات مربوط به طراحی ، نصب ، ذخیره سازی ، حمل و استفاده از سیستم های گاز پزشکی غیرقابل اشتعال ، از جمله بیهوشی استنشاقی و سیستم های لوله کشی خلاء ، سیستم های ذخیره اکسیژن و سیستم های گاز اکسیژن-سوخت است که برای عملیات جوشکاری و برش استفاده می شود. هدف این الزامات به حداقل رساندن خطرات احتمالی آتش سوزی و انفجار مربوط به گازهای مورد استفاده در این سیستم ها است.

فصل سیزدهم: آب های غیر آشامیدنی

فصل ۱۳ طراحی و نصب سیستم های آب غیر قابل شرب، از جمله سیستم های ذخیره آب باران را تنظیم می کند. افزایش مصرف آب آشامیدنی در ساختمانها باعث شده تا طراحان ساختمان در برخی کاربری ها از آب غیرقابل شرب برای آب فلاش تانک ها استفاده کنند. این فصل الزامات کلی این سیستم ها را ارائه می دهد.

فصل چهاردهم: آب های زیرزمینی و جذب آنها توسط خاک

فصل ۱۴ طراحی و نصب سیستم های جذب آب در خاک برای دفع آبهای غیر قابل مصرف در محل مانند آب های خاکستری (آبهای مصرف شده بدون آلودگی شیمیایی) را مشخص میکند. افزایش مصرف آب آشامیدنی در ساختمانها باعث شده تا طراحان ساختمان در برخی کاربری ها از آب غیر قابل شرب در محل برای آبیاری استفاده کنند. این فصل الزامات کلی این سیستم ها را ارائه می دهد.

فصل پانزدهم: استانداردهای مرجع

فصل ۱۵ شامل یک لیست جامع از همه استانداردهایی است که در کد به آنها اشاره شده است. رعایت استانداردهای ذکر شده برای رعایت این کد ضروری است. با ارائه استانداردهای تصویب شده خاص، می توان الزامات ساخت و نصب لازم برای رعایت کد را به آسانی تعیین کرد. بنابراین، اساس انطباق کد ایجاد شده در اختیار پیمانکار ، طراح و مالک قرار دارد.

فصل ۱۵ به گونه ای سازماندهی شده است که تعیین استانداردهای خاص را آسان می کند. در آن همه استانداردهای ارجاع شده ، به ترتیب حروف الفبا ، با مخفف آژانس اعلام کننده استاندارد ، فهرست شده است. سپس استانداردهای هر آژانس به ترتیب حروف الفبا یا عدد بر اساس شناسه استاندارد فهرست می شوند.

این فهرست همچنین عنوان استاندارد را شامل می شود. نسخه (تاریخ) استاندارد مورد اشاره ؛ هرگونه الحاقی که به عنوان بخشی از تصویب ICC گنجانده شده است و بخش یا بخشهایی از این کد که به استاندارد اشاره دارد.

لوله پلیکا و اتصالات UPVC ستاره پلیمر گلپایگان (امپراطور گلپایگان)

با استفاده از لینک زیر میتوانید آخرین نسخه این استاندارد ارزشمند را دانلود کنید.


دانلود استاندارد IPC یا International Plumbing Code 2021

بیشتر مطالعه کنید

۵ نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *